Kwalifikacje osób zajmujących się ubojem.

Uboju bydła w wieku do 12 miesiąca życia, świń, owiec i kóz w celu pozyskania mięsa na własny użytek może dokonać osoba pełnoletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.

Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdza zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii.

Produkty uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie mogą być umieszczane na rynku.

Powyższe wymagania nie dotyczą uboju drobiu, zajęcy i królików poza rzeźnią na potrzeby własnej konsumpcji domowej.

Natomiast osoby dokonujące uboju drobiu, zajęcy i królików na terenie gospodarstwa w celu bezpośredniej dostawy małych ilości mięsa przez producenta konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym dostarczającym takie mięso bezpośrednio konsumentom końcowym w formie mięsa świeżego będą musiały posiadać kwalifikacje analogiczne jak w przypadku uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.


Opublikował: Grzegorz Kowalik
Publikacja dnia: 08.09.2023
Podpisał: Grzegorz Kowalik
Dokument z dnia: 12.06.2018
Dokument oglądany razy: 2016
17.11.2023 // piw.polkowice.pl