Kwalifikacje osób zajmujących się ubojem.

Uboju bydła w wieku do 12 miesiąca życia, świń, owiec i kóz w celu pozyskania mięsa na własny użytek może dokonać osoba pełnoletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.

Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdza zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii.

Produkty uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie mogą być umieszczane na rynku.

Powyższe wymagania nie dotyczą uboju drobiu, zajęcy i królików poza rzeźnią na potrzeby własnej konsumpcji domowej.

Natomiast osoby dokonujące uboju drobiu, zajęcy i królików na terenie gospodarstwa w celu bezpośredniej dostawy małych ilości mięsa przez producenta konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym dostarczającym takie mięso bezpośrednio konsumentom końcowym w formie mięsa świeżego będą musiały posiadać kwalifikacje analogiczne jak w przypadku uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.

Szkolenia z zakresu kwalifikacji ubojowych.

Zapisów na szkolenie można dokonać telefonicznie pod nr 76 845 606 16 lub osobiście w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Polkowicach. O terminie szkolenia zostaną państwo poinformowani po zebraniu odpowiedniej liczby osób zainteresowanych.

Termin najbliższego szkolenia:  ostatnie szkolenie odbyło się 11.03.2025 r.

Miejsce szkolenia: Powiatowy Inspekorat Weterynarii  w Polkowicach – ul. Górna 3/3 (przy większej  liczbie chętnych na odbycie szkolenia miejsce może się zmienić).

 ——————
Metadane:
Dodano w dniu: 19 listopada 2023 przez: Grzegorz Kowalik
Zmodyfikowany 25 kwietnia 2025 przez Grzegorz Kowalik

Przejdź do treści