Pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD) jest zakaźną i wysoce zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych (domowych oraz dzikich). Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.
Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat. Źródłami zakażenia są:
• zwierzęta chore,
• ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz,
• nasienie i zarodki,
• pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu,
• mięso i jego przetwory,
• odpadki kuchenne.
Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie mogą zarazić się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia.
Więcej informacji o pryszczycy.
Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii.
Wytyczne dla gospodarstw utrzymujących parzystokopytne zwierzęta gospodarskie.
Ulotka informacyjna dotycząca przyszczycy.
Aktualne informacje o bieżącej sytuacji epizootycznej w zakresie występowania chorób zakaźnych zwierząt na terenie Unii Europejskiej dostępne są na stronie internetowej Komisji Europejskiej.——————
Metadane:
Dodano w dniu: 3 kwietnia 2025 przez: Grzegorz Kowalik
Zmodyfikowany 23 kwietnia 2025 przez Grzegorz Kowalik